Włoska restauracja Kraków

Chcesz wiedzieć, jak zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą alternatywą jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co zapewnia pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli poprawnie zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

restauracja z włoską kuchnia Kraków

   

Ale w pierwszej kolejności: trochę o pizzy we Włoszech …
Schematyczna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem kultowym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub ewentualnie bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Bezsprzecznie, włoskie jedzenie jest niezwykle regionalne, też jeśli chodzi o pizze. Jedna reguła jednak jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria powinna być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet prawnie nazywać się pizzerią!

Czym cechuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i najbardziej autentyczna – kiedy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.

Co jest niezbędne prócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży lub ewentualnie 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Następnie pora na ukochane akcesoria, chociaż wolno trzymać się także wyżej wymienionej klasyki. Najlepiej także gotową pizzę podać typowo po włosku – inaczej przystroić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.