Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród wielu możliwości, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo smaków, kolorów i spora porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie potrawy
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. zobaczcie jaka fajna restauracja Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty nie są w stanie się przejeść.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, piada i liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film